17 december 2007

Jul kul


Exakt en vecka kvar till julbordet ska dukas upp och klappar delas ut. Alltid med samma ambition att "slimma" mot föregående år. Men jul är härligt och de roliga måstena finns kvar.

Måste-lista:
Mammas suveräna Jansson (recept kommer)
De goda sillarna (recept kommer)
Nubbesallad
Julskinka som lagas och provsmakas natten innan julafton.
Kalle och Karl Bertil Jonssons jul
Bubbeldrink istället för glögg (recept kommer)
Köttbullar (recept kommer kanske)
Julkrubba i kyrkan
Risgrynsgröt sent på julaftonsnatten
Julmusik med the Rat Pack
Farfars julrim
Snö
I brist på snö, vita julblommor, amaryllis, hyacinter, tulpaner och ranunkler

Tror att jag fått med det mesta. Här finns en del som ska lagas, bakas och läggas in. Sallad blir dagens melodi.

Sallad med päron, fikon och parmesan

blandad sallad
3 päron i bitar
2,5 dl parmesan i bitar
1,5 dl rostade pinjenötter
1 dl färska fikon skurna i små bitar
1-2 dl sött dessertvin
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
torkad oregano

Skär fikonen i små bitar och lägg dem i dessertvinet och låt det dra i 15 minuter. Blanda sallad, rostade pinjenötter, päron- och parmesanbitar i en stor skål. Ta upp fikonen och strö dem över salladen. Blanda samman olivolja, balsamvinäger, några nypor oregano och cirka 2-3 msk av vinet. Häll på strax innan det är dags att äta. Komplettera med kyckling eller en god pasta och middagen är klar.

Inga kommentarer: