19 december 2007

Janssons genväg



Det gäller att hitta genvägarna i julstöket. Mammas suveräna Janssons är en sådan. Egentligen ska potatisen skäras i lagom långa, lagom tjocka stavar och löken ska brynas långsamt. Hos oss skippar vi det och kör allt på grövsta skivan i matberedaren. Däremot krävs det riktiga ansjovisfiléer och äkta vispgrädde. Ett väldigt stort NEJ TACK till ansjovis på tub (missa inte innehållsförteckningen). Till skillnad från rödkålen och revbensspjällen som kan få åka in och ut ur kylskåpet några gånger, tar Janssons oavsett storlek slut redan på julaftonskvällen.

Mammas Jansson
1 kg potatis, King Edward
2-3 normalstora gula lökar

10-12 ansjovisfiléer

1/2-1 dl ansjovisspad

3 dl vispgrädde

skorpmjöl


Skala potatis och lök och riv dem på den grövsta skivan i matberedaren. Blanda ordentligt och lägg ett lager i botten på formen. Fördela ansjovisfiléerna jämt över blandningen. Lägg på ett nytt lager med potatis och slå på blandningen av ansjovisspad och grädde. Strö sist över lite skorpmjöl. Grädda i 200 graders ugn i cirka 45 minuter eller tills potatisen känns mjuk och fått fin färg. Mår alldeles utmärkt av att göras en dag i förväg och sedan värmas.

Inga kommentarer: