10 december 2007

Ät nära

Årets modeord i USA är "localvore", en person som söker upp lokalt odlad mat. Med tanke på fusket med maten både vad gäller datum och innehåll, så är det nog helt rätt tid för fler svenska "närätare". Det lokala och småskaliga finns och här får du hjälp att hitta dem.

I Stockholmsområdet är Matbruket för närvarande den enda grossist som enbart sysslar med nära producerade och ekologiska råvaror.

Här är några av de som levererar produkter hem till din dörr.

Ekolådan
Levererar till: Storstockholm, Göteborg, Östergötland. Övriga landet vid grupprenumeration om minst tio lådor.

Grönsaker direkt
Levererar till: Blekinge.

Mossagården
Levererar till: Skåne, Halland, Västervik, Göteborg, Stockholm

Årstiderna
Levererar till: Södra Sverige, Stockholm, Uppsala, Göteborg.

Gården direkt
Levererar till: Storstockholm.

Roslagsmat
Levererar till: Roslagen.3 kommentarer:

Anonym sa...

Om man köper närodlat finns det bara vinster för människon och miljön. bra tips-tyvärr får vi utanför stockholm leta mer innan vi får tag på bra sortiment.

Läste på naturskyddsför. hemsida om miljöbelastningen vid uppfödning av grisar. Nu inför julen kan du tipsa om var man kan köpa kravmärkt julskinka.
Klasskamrat Lena

Jenny Grannas sa...

Inte det enklaste för mig som bor i norra Norrland, i alla fall inte för hemleverans. Men lokalodlade grönsaker och rotfrukter försöker jag hitta på affären.

Ninna sa...

Tyvärr är det så att det inte alltid är så lätt att hitta det lokala och småskaliga. Här är två ytterligare adresser som kanske kan hjälpa till www.lantmat.se och www.krav.se Men ju fler vi blir som försöka tänka på och agera efter "Ät nära" desto större möjlighet till en förändring.
Vad gäller eko-julskinka så ska både ICA och COOP, säkert också Hemköp ha det, om än i små volymer. På Taffel.se har man kunnat beställa eko-skinka.