30 december 2007

En oväntad mix


Ekologisk müsli, torkade bär, krämig vaniljyoghurt, danskt rågbröd med valnötsbrie och salami, kaffe och så ett glas knallrött bubbel. Frukosten på Hotel Axel imponerar, jag tar om och okynnesäter. Hotellet öppnade i somras som det tredje i raden av Guldsmeden-hotell, alla belägna på Vesterbro och alla är inredda med inspiration från Bali. Personliga med en väldigt vänlig och avspänd stämmning. Både inredning, frukost och kringprodukter är noga valda för att passa hotellets organiska och ekologiska vision. De får högsta betyg; Fem croissanter.

Vesterbro är fyllt av roliga caféer, restauranger och små affärer. Vaernedamsvej får inte missas, en liten gatstump med sydeuropeisk känsla och mataffärer, restauranger och mysiga fikaställen på ett pärlband. Granola är ett av dem, pyttelitet inne på en bakgård, men här finns härligt kaffe, te och små mackor. Café Viggo lite längre upp på gatan har stora seriefigurer på väggarna och en franskinspirerad meny. En annan favorit är Lê Lë Nhá Hang på Vesterbrogade 40. Här serveras suveränt god vietnamesisk mat till lika suveräna priser. Stort, bullrigt, poppis och trevligt.

För shopping kan man strosa på Bagerstraede eller Istedgade, den senare med en salig blandning av sexbutiker, coola klädaffärer och nya restauranger. Och det är väl just den där mixen med det oväntade som gör Köpenhamn. Och att det finns smörrebröd.


Äppelfläsk

1 paket Änglamarks bacon
4 skivor rågbröd
2 rödlökar
3 röda äpplen
timjan

Stek baconskivorna knapriga och låt dem rinna av på papper.Skär lök och äpple i tunna skivor och stek dem mjuka. Smaka av med salt och lite socker. Lägg bacon,lök och äpple på rågbrödet och toppa med lite timjan.

Skål och Happy New Year.

5 kommentarer:

Kryddburken sa...

Härliga inlägg i din blogg, ville bara kika in och önska dig ett Gott Nytt År!

Ninna sa...

Tack det samma, jag är inne och kollar hos dig också. Trevlig fortsättning på det nya året.

Ninna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lisa sa...

Oh, jag tycker maten på Le Le var bland de värsta bottennappen i mitt liv. Men de där frukosten tar jag gärna i morgon, tack!

Ninna sa...

Oj,vad trist. Jag är inte så bevandrad i vietnamesisk mat, men det vi åt var jättgott. Vist är bra frukostar bland det bästa som finns.