11 februari 2008

Mätt och belåten

Vi har frossat. Hela helgen har varit ett enda stort tabberas, när släkten träffades i Linköping för kroppkakekalas. Men varför skulle en kock, en kakmoster, södra Smålands bästa kroppkakelagerska, en suverän hemmakock och vi andra glada matlagare nöja oss med 77 kroppkakor?

I takt med att alla droppade in fylldes det på med minisemlor (som enligt traditon ska ätas efter kroppkakor i fastetider) tre olika sorters pajer, caesarsallad med kyckling och laxrullar. Det måste ju ätas något till schlagerpremiären. Och så firade vi att Amy Diamond vann med att duka fram två kladdkakor toppade med extra choklad och vispgrädde. Hur Christer Sjögren lyckades gå vidare är en gåta. Jag ryser fortfarande.

Söndagen fortsatte på ungefär samma sätt. Till lunch; pestobakad lax, vitvinsås och smörfräst spenat med salladsärter. Hur jag mår? Allt var vansinnigt gott och jag är mätt, mer än mätt. För en hel vecka framåt.Suverän chèvrepaj utan ugn

18 salta kex eller riven kavring
100 g smält smör

Fyllning
500 g chèvre 400 g philiadelphiaost
1-2 pressadevitlöksklyftor
4 gelantinblad
2 dl mjölk

Blanda smör och smulade kex eller kavring. Fördela smulröran i en form och tryck till ordentligt så att det blir en hård botten. Mixa chévre, ost och vitlök till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Värm mjölken och lägg i de blötlagda och urkramde gelantinbladen, rör tills de smälter. Blanda mjölk och chévreröran och bred ut den över pajbotten. Ställ kallt så att pajen får stelna. Servera med rostade pinjenötter och lite ringlad honung.
Lax med pestotäcke
En variant på pesto som mortlas istället för att mixas. Gjord på några minuter, med en skön, lite grövre struktur. Alla de vanliga pestoingredienserna men med vällagrad västerbottenost istället för parmesan. Snabbmat när den är som bäst.
Färdig finhackad vitlök enligt den blundande kocken.
Suverän i köket men urdålig på att fastna på bild i en representabelt skick. Så kan man väl sammanfatta min kockande kusin. Femton försök gjordes, alla knep provades, ändå lyckades han blunda på samtliga bilder. Det här är han bättre på:
Finhackad vitlök i en neutral olja finns alltid till hands i kylen. Inget dagligt hackande, snabbt och smart.
Spenat med salladsärter
Ytterligare ett tips: Blanda fryst eller färsk spenat med salladsärter, (sugar snaps) fräs snabbt och servera till laxen. Krispigt gott och extrapoäng för ärterna skurna på längden. Snyggt.

Kladdkaka med extra chokladtopping
Att vara storasyster till en kock utvecklar färdighet. Hur lyxar man till en vanlig kladdkaka?
Jo, på den varma kakan läggs en hel schweizernötskaka som smälter och lätt breds ut till ett smarrigt täcke.

3 kommentarer:

zelca sa...

Chèvrepajen såg fantastik ut (även det andra)!

Men semlor efter kroppkakorna? Jag förstår om magen står i nio hörn. När vi kokar kroppkakor så brukar det inte finns plats för den minsta lilla efterrätt. Men det är ju förstås en redig uppladdning inför fastan!

emma sa...

Håller med Zelca, chevrepajen såg väldigt god ut.

Ninna sa...

Till vårt försvar är väl att det var minisemlor och det gick åtminstone en liten stund mellan kroppkaka och semla. Men man kan verkligen undra vad som flög i oss. Pajen var fantastisk och så enkel att göra. Stavmixern är en hjälte.