24 februari 2008

Makalös gratäng utan extrajobbEn perfekt auberginegratäng till söndagsmiddagen signerad Jamie. Med två enkla genvägar
sköter den sig nästan själv. Aubergineskivorna grillas i ugnen istället för att stekas. Färska tomater ersätts med cocktailtomater på burk, gärna av märket Mutti. Eller ännu fartigare med färdig tomatsås. En halvtimme i ugn och du har en gratäng som tar dig till Italien.

Auberginegratäng

3 stora aubergine
1 finhackad gul lök
2 -3 finhackade vitlöksklyftor
1 rågad tsk torkad oregano
2 burkar cocktailtomater (Mutti)
lite balsamvinäger
en näve färska basilikablad
4 nävar färskriven parmesan
2 nävar torkade brödsmulor
färsk eller torkad oregano

Skiva auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och salta. Torka av vattnet och pensla skivorna med lite olivolja. Grilla i ugnen, tills de är mjuka och krämiga inuti. Fräs lök vitlök och torkad oregano några minuter i olivolja. Häll i tomaterna och låt det sjuda i cirka 15 minuter. Rör ner en skvätt balsamvinäger, basilikablad och smaka av med salt och peppar. En ännu snabbare gratäng blir det om du använder färdig tomatsås med basilikakryddning, som hottas upp med vitlök och oregano.

Häll ett litet lager tomatsås i botten på formen fortsätt med ett tunt lager parmesan följt av auberginskivor. Upprepa tills du använt upp alla ingredienserna och avsluta med tomatsås och parmesan. Vänd brödsmulor i olivolja och oregano och stö dem ovanpå parmesanen. Jag använde inkråmet i en baguette som inte var särskilt torrt, men fungerade ändå. Färsk oregano ersattes med torkad. Hur du än gör så blir det en gratäng att älska.

1 kommentar:

Hanna sa...

Det där såg verkligen gott ut!!