15 februari 2008

Ett nytt korn


Ett nytt korn har seglat upp på listan över favoritgryner. Kamutvete, lätt att uttala och gott att tugga. Med en lite nötaktig smak passar det utmärkt i sallader, istället för pasta eller helt enkelt som ersättare till vitt ris. Lite mer finfördelat, är det en utmärkt bas i grönsaksbiffar eller i vanlig färs för att göra det fluffigare. Lite längre koktid, cirka 45 minuter, är det enda minuset. Ett bra tips är att koka en större sats och förvara i kylen, det går alldeles utmärkt att värma på igen.

Jag blandade i soltorkade tomater, lite lantbuljong, grillad aubergine på toppen och så en klick chèvreröra. Mer behövs inte. Gäller det en fredagsmiddag, ja då skulle jag nog komplettera med fågel, fisk eller mittemellan.

Kamutvete med grillad aubergine och chèvreröra

4 dl helt kamutvete
5-6 strimlade, inlagda soltorkade tomater
1 grillad aubergine
gröna blad av valfri sort

Koka vetet i 45 minuter utan salt, sila bort eventuellt överflödigt vatten. Under tiden grillas aubergine som penslats med en blandning av olivolja, lite citron och pressad vitlök i ugnen. Blanda soltorkad tomat med vetet och smaka av med salt, peppar, lantbuljong och lite olivolja.

Chèvreröran är busenkel: Mosa och blanda chévre och matlagningsyoghurt till en smidig konsistens. En skvätt olivolja tillsammans med svartpeppar sätter extra piff.

Kamutvetefakta:
Kamutvete är ett oförädlat vete med sitt ursprung i Egypten.
Det är en urgammal vetesort som odlades redan på faraorernas tid. För femtio år sedan hittades en handfull korn i en grav bland pyramiderna.
Kamut är lättsmält och innehåller mer protein, vitaminer och mineraler än vanligt vete.
Kornet är också större än ett vanligt vetekorn.
Kamut är ett gammalt egyptiskt ord för vete.

1 kommentar:

Jessica sa...

Jag gillar verkligen kamut! Men jag har funderat på en sak, vad är det egentligen för skillnad på kamut och dinkel?