06 februari 2008

Ett råare kökMycket rått och bara grönt på faten är det som får igång föryngringscellerna eller åtminstone ser till att du blir piggare och mår så mycket bättre. Möjligen behöver de avsomnade cellerna också ett extra tillskott från vitamin- och näringsbomber som vetegräs, spirulina, goji bär eller maca. För att komma igång sveper vi raskt en macadrink. Min andra tisdagskväll hos Renée Voltaire är helt och hållet rå och vansinnigt god.

Raw food är grönt mat som inte upphettats till mer än 47 grader. Den låga värmen, tillagningen sker i speciella torkugnar, gör att råvarornas viktiga näringsämnen bibehålls bättre. Ska man räknas som en äkta raw foodätare får man förutom att säga nej till kött, fisk, kyckling och ägg, också utesluta sojaprodukter, gluten, socker, honung, och alla mejeriprodukter. Belöningen blir ett längre och friskare liv. Enligt förespråkarna kan allt bara bli bättre när man äter rätt.

Renées tappning av raw food är tack och lov mer tillåtande. Den är en blandning av raw food och vegetariskt. Använd det du gillar och om du vill äta fisk eller kött till, så gör det.

Med raw food gäller att tänka om och tänka nytt. Mixade cashewnötter blir en urgod ostsås på pizzan. Botten görs av linfrön, solfrosfrön, soltorkade tomater och färsk basilika som mixas och bakas klart i en torkugn. För oss som inte är utrustade med en sådan, fungerar det som tur var att torka på låg värme i en vanlig ugn. Rödbetsraviolin på bilden högst upp har en fyllning av gröna ärter, avocado, broccoli, vitlök och ingefära. Så god att jag i smyg petade i mig två extra.

Kvällens överraskning var nog ändå spaghetti gjord på morötter, rättika och zucchini. Tunna remsor med en dressing på tamarisoja, lite honung och senap. Råkost på ett nytt sätt.
För att få till remsorna på ett enkelt och snabbt sätt behövs en grönsakssvarv. Mandolinen kommer med största sannolikhet att få sällskap av en svarv. Gäller friskvårdscheckar även för inköp av hushållsredskap? Det kostar på att hålla sig pigg, frisk och rask.

Kvällens bästa råd:
Gör lite som du själv vill och glöm för guds skull inte bort att skratta i köket.

3 kommentarer:

Jessica sa...

Det där ser frestande ut! Kommer du att lägga ut recepten på bloggen (*hoppas*).

Ninna sa...

Hos Renée får man inga recept utan mer av ungefär så här har vi gjort.
Jag kommer att göra ärtröran igen och då tar jag med den på bloggen. Men det blir nog en hel del raw food inspirerat framöver. Det är ett så bra sätt att variera sig och få till mer grönt på tallriken. Och supergott.

Anders sa...

Nice blogg! Rått är gott! :-)