01 mars 2008

Schlagerkakor


Niklas Strömstedt som en hjärtformad bondkaka, pålitlig och god men inget man frossar i. Nordman är en svart drömkaka, usch och Charlotte Perelli självklart en överdådig och glamourös cupcake. Hos Annika Lantz i P4 har den fikande gruppen Kafferepet roat sig med att tolka kvällens medoldifestivaldeltagare som kakor. Vilken som är min favorit? Cupcaken såklart, en perfekt blandning av smålandsjänta och New York-babe.Som av en slump dimper det ner ett kakrecept per brev ( mail finns inte i mostervärlden) från min kära kakmoster på två stycken nötkakor. Hassel- eller pecannöt. Det är bara att välja vilken som passar bäst. Men en av dem är definitivt en Carolakaka.


Nötkaka

100 g hasselnötter
100 g sötmandel
100 g valnötter
3 dl florsocker
3 äggvitor


Mal nötterna och blanda i florsocker. Vispa äggvitorna till ett hårt skum som vänds ner i nötblandningen. Smeten ska vara fast och beroende på vitornas storlek kan det behövas ytterligare en. Klicka ut på bakpappersklädd plåt och lägg en hasselnöt på toppen. Grädda i 150-170 graders ugn i cirka 10 minuter. Lite smält blockchoklad i botten på kakan och en klick på själva nöten gör det ännu godare.

Pecannötskakor

50 gr pecannötter
150 g smör
1 dl ljust muscodavosocker
1 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl

Mal nötterna och blanda med övriga ingredienser. Arbeta ihop till en deg som rullas ut i ett par längder. Skär bitar som rullas till kulor och läggs på bakpappersklädd plåt. Tryck fast en pecannöt på varje kaka och grädda i mitten av 175 graders ugn i cirka 10 minuter. Blanda 1/2 tsk vaniljsocker och 1 msk florsocker, som siktas över kakorna.

Bild från Sveriges Radio.

1 kommentar:

Hallongumman sa...

Jag väljer nötkakan! Vad gott det låter med tre olika sorters nötter i - måste provas!!