10 mars 2008

8-minuters pasta


Vitsipporna blommar, myrstackarna har vaknat och i Skåne har fläderbladen börjat slå ut. Det är en rekordtidig vår på gång. Jag får spring i benen och har börjat jogga inför kommande Vårruset. Stockholmsstarten är först den 6 juni, så jag har tid på mig.

På onsdag åker jag på inspirationsdag till Järna "Sinne för mat" som motvikt till alla larmrapporter om det vi stoppar i munnen. En dag fylld av passion för odling, förädling och tillagning.
Jag ska röra i grytorna med Carola Magnusson, som visat att det faktiskt går att servera ekologisk skolmat. Och jag ska påta i jorden tillsammans med odlarna Martin och Frida från Skilleby Trädgårdar. Egentligen hade jag tänkt baka surdegsbröd, men det var eftertraktat och fullbokat. Nu funderar jag på om man möjligtvis kan få med sig en liten burk surdeg hem, då slipper jag fixa egen. Smart eller hur?

Vad vi ska äta till middag? Ingen aning, det finns lite färsk salsiccia och en lagom skrumpen zucchini i kylen, det lutar åt en rekordsnabb, 8-minuters måndagspasta.

Pasta med färsk salsiccia, fetaost och zucchini.

Spaghetti fibra Bianca (Zeta)
3 färska salsiccakorvar
1 zucchini
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 paket fetaost
en lagom näve rucola
olivolja och färskpressad citron
lite finriven parmesan

Koka pastan under tiden som zucchini och korvarna skurna i slantar fräser runt i vitlök och olivolja. Häll av pastan, behåll en 1/2 dl vatten. Tillbaka med pastan i kastrullen, på med pastavatten, rucola, olivolja, citron och smulad fetaost. Rör runt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp på stort fat eller direkt på tallrikar och fördela zucchini och salsicca på toppen. Finriven parmesan lyfter.

2 kommentarer:

Johanna sa...

Vilken god måndagsmiddag!
Lagar du en extra portion på förmiddagen bara för att kunna fotografera och visa i bloggen?
Eller var det kanske söndagsmiddagen?

Ninna sa...

Nej jag lagar inga extrportioner på förmiddagen och det var inte heller söndagsmiddagen. Istället har jag ibland ett litet lager på recept och bilder på sådant som vi gillar och som jag blir sugen på.