02 mars 2008

Söndagsmiddag från skogen


Söndagsmiddagen går i skogens tecken. I frysen finns sista biten rådjursfilé som med en påse blandad svamp förvandlas det till en stroganoff från Jamies senaste kokbok, Jamie at home. Än så länge finns den bara på engelska med en svensk version är på väg. Inspirationen kommer från det som finns i grönsakslandet och efter säsong, dessutom får du mängder av bra tips när det gäller odling. Som för chilis, perfekta att odla i kruka, man kan torka egna frön eller köpa färdiga och det finns oändligt många varianter. Med tanke på åtgången i köket ska det nog bli mitt nya odlingsprojekt.

Om rådjursstroganoffen smakade bra? You bet.


Rådjursstroganoff med blandad svamp

500-600 g rådjursfilé eller annan filé
1 finhackad rödlök
2 finhackade vitlöksklyftor
1-2 msk paprika
300 g blandad svamp, fryst eller färsk
en näve grovhackad bladpersilja
saften från en halv citron
2 1/2 dl crème fraiche
lite hackad saltgurka

Fräs lök och vitlök mjuka i lite olivolja. Ta upp dem från pannan och lägg dem på en tallrik. Skär köttet i smala remsor och kryddda det med salt, peppar och paprika. Dela svampen som i mitt fall var det en blandning av trattkantareller och vanliga gula kantareller, i mindre bitar och låt dem fräs några minuter innan köttet läggs i. När köttet börjar bli klart, håll koll för det går snabbt, lägger du i lök, crème fraiche och citronsaft. Blanda ordentligt och smaka av om det behövs mer kryddor. Toppa med grovhackad bladpersilja och saltgurka.
Jösses, vilken söndagsmiddag. Originalreceptet ser lite annorlunda ut, vill du absolut ha det så blir det till att köpa boken.

Inga kommentarer: