08 juni 2007

Gubbjävlar


Gubbjävlar, så kändes det när jag stod böjd i den småländska åkern klockan fem på morgonen och febrilt plockade jordgubbar för att tjäna sommarpengar. De där tidiga morgnarna gjorde mitt förhållande till jordgubbar lite speciellt. De ska helst vara småländska, eller öländska, extrasöta och får absolut inte vara stötta. Eller som sonen säger "jag äter inte jordgubbar med blåmärken". Att skölja dem är en dödssynd (smaken försvinner) och de måste delas i mindre bitar före servering. Men förutom det så frossar vi i gubbar så länge de finns.

1 liter delade jordgubbar
finrivet skal av 1 lime (se till att bara skalet och inte det vita, beska kommer med)
en rågad tsk socker


Blanda socker och limeskal, stö över gubbarna och servera med vispad grädde, vaniljglass eller färdig vaniljsås.


Jordgubbssmoothie

Jordgubbar som fått blåmärken blir en smoothie. Favorit till frukost. Det här räcker till två glas. Kör allt i en mixer och du har du världens smartaste yoghurt.

5-6 jordgubbar
3 dl vaniljyoghurt

lite honung (kan uteslutas)

1/2 tsk hampafrön (för smartness)

1 kommentar:

Anonym sa...

Så skall det låta!


/Peter Harrysson