14 juni 2007
Färdiga pizzadegar och mammas flädersaft
Äntligen är det sommarlov. På skolan firas det med dukat långbord och stort tårtkalas. Hemma frossar vi med pizza och fläderblomsskål. Jag köper färdiga, perfekta pizzadegar hos min lokala pizzabagare och koncentrerar mig på fyllningarna istället. Flädersaftreceptet är mammas. Lite outspädd saft i ett glas bubbel är en hit.
Salami, fetaost och spenat
2 msk tomatsås
8-10 skivor salami
färsk spenat
100 g fetaost
färsk timjan och oregano
Bred ut tomatsåsen på pizzabotten. Lägg på salamin, spenaten och sist taleggion i småbitar. Strö över timjan och oregano. Salta, peppra och droppa över lite olivolja. Grädda i 250 grader tills pizzan är gyllengul och knaprig.
Prosciutto, taleggio, mozzarella och rucola
2 msk tomatsås
5 skivor prosciutto
100 g taleggio ost
100 g mozzarella
färsk timjan
en ordentlig näve med rucola
Gör på samma sätt som i receptet ovan, men lägg inte på rucolan förrän pizzan ska serveras. Toppa med lite citronolivolja.
Sardeller, mozzarella och rucola
100 g mozzarella
5 hackade sardellfiléer
1 näve hackad persilja
1 msk hackad kapris
1 finhackad vitlök
en näve rucola
Det här är en "pizza bianca" den har ingen tomatsås men är supergod och salt. Fördela mozzarellan över pizzabotten, lägg på de övriga ingredienserna , utom rucolan, den ska på när pizzan är färdig. Salta, peppra och droppa över olivolja. Klart för ugnen.
Mammas fläderblomsaft
40 - 50 fläderblommor
2 st stora skivade citroner
60 g citronsyra
2 kg socker
2 l kokande vatten
Skölj blommorna och klipp av skaften. Lägg dem tillsammans med citroner, citronsyra och socker i en stor kastrull. Häll på kokande vatten och rör om tills sockret löst sig. Lägg på ett lock och låt det stå svalt i tre dygn. Rör om då och då. Sila och slå upp på flaskor. Det här blir ungefär 3 liter färdig saft.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar