14 juni 2007

Färdiga pizzadegar och mammas flädersaft


Äntligen är det sommarlov. På skolan firas det med dukat långbord och stort tårtkalas. Hemma frossar vi med pizza och fläderblomsskål. Jag köper färdiga, perfekta pizzadegar hos min lokala pizzabagare och koncentrerar mig på fyllningarna istället. Flädersaftreceptet är mammas. Lite outspädd saft i ett glas bubbel är en hit.

Salami, fetaost och spenat
2 msk tomatsås
8-10 skivor salami

färsk spenat
100 g fetaost

färsk timjan och oregano

Bred ut tomatsåsen på pizzabotten. Lägg på salamin, spenaten och sist taleggion i småbitar. Strö över timjan och oregano. Salta, peppra och droppa över lite olivolja. Grädda i 250 grader tills pizzan är gyllengul och knaprig.


Prosciutto, taleggio, mozzarella och rucola

2 msk tomatsås
5 skivor prosciutto
100 g taleggio ost

100 g mozzarella

färsk timjan

en ordentlig näve med rucola

Gör på samma sätt som i receptet ovan, men lägg inte på rucolan förrän pizzan ska serveras. Toppa med lite citronolivolja.


Sardeller, mozzarella och rucola
100 g mozzarella
5 hackade sardellfiléer

1 näve hackad persilja
1 msk hackad kapris

1 finhackad vitlök

en näve rucola

Det här är en "pizza bianca" den har ingen tomatsås men är supergod och salt. Fördela mozzarellan över pizzabotten, lägg på de övriga ingredienserna , utom rucolan, den ska på när pizzan är färdig. Salta, peppra och droppa över olivolja. Klart för ugnen.Mammas fläderblomsaft

40 - 50 fläderblommor
2 st stora skivade citroner
60 g citronsyra
2 kg socker
2 l kokande vatten

Skölj blommorna och klipp av skaften. Lägg dem tillsammans med citroner, citronsyra och socker i en stor kastrull. Häll på kokande vatten och rör om tills sockret löst sig. Lägg på ett lock och låt det stå svalt i tre dygn. Rör om då och då. Sila och slå upp på flaskor. Det här blir ungefär 3 liter färdig saft.

Inga kommentarer: