19 juni 2007

Midsommarsilltoppen


Ingen midsommar utan sill. Vi har resolut tagit bort alla laxar, köttbullar och grillningar eftersom det är sillen man vill åt. Så nu serveras en hellång sillbuffé, som sent på kvällen avslutas med årets jordgubbsöverraskning. Midsommardagen ägnas åt grillning och att fundera på om det verkligen var rätt kille i drömmen.

Här är min silltopp:

1. Färsk Boarpssill
Den är inte saltad utan färsk och har syrats med en mängd olika örter. Smaken är sötsur, en svensk klassiker och konsistensen är lite annorlunda än vanligt. Ger applåder. Finns bara i begränsad upplaga vid till exempel midsommar på Melanders Fisk i Hötorgshallen eller Söderhallen. Och i Torekov.

2. Soltorkad tomatsill
Görs på ingen tid alls och tar alltid slut. Receptet finns här.

3. Nubbesallad från Melanders Fisk
Om man inte absolut måste göra sin egen, (jag måste inte, utan målar tånaglarna istället) så är den här nubbesalladen oslagbar.

4. Currysill
Den här görs däremot i hemmaköket, på max 10 minuter. Receptet är för fyra, mitt tips är, gör en dubbelsats.

1 paket 5 -minuterssill (420 g)
2 msk majonnäs

2 msk medelhavsyoghurt

1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk curry

1 msk finhackad slätbladig persilja

Blanda alla ingredienserna. Lägg i sillen, delad i portionsbitar, och rör om. Den kan gärna göras dagen innan, eftersom den bara blir bättre av att stå till sig.

5. Matjessill
Jag gillar Abbas Mästarmatjes bäst. Med gräddfil och gräslök

Inga kommentarer: