21 juni 2007

Grillsåser à la minute



När sillen är slut är det grilltime. Jag är barnsligt förtjust i enkla yoghurtsåser med olika kryddningar. De görs lite improviserat så man får smaka sig fram till önskad styrka. Oftast är det myntayoghurten som står på bordet. Åtgången på mynta är stor och min krukodlade växer som ogräs. Så här såg den ut för en månad sedan. Såserna räcker till 4 personer

Myntayoghurt

4 dl medelhavsyoghurt
1 dl finhackad grönmynta
1/2-1 pressad lime

1/2 tsk honung


Blanda samman alla ingredienserna. Smaka av med salt, peppar, lite spiskummin och eventuellt lite mer honung.

Mezeyoghurt

4 dl medelhavsyoghurt
2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk spiskummin


Passar perfekt till meze, men även till allt grillat. Salt och en skvätt olivolja är det enda som behövs på slutet.

Sambal och ingefärsyoghurt

4 dl medelhavsyoghurt
1 msk finriven ingefära
1/2 tsk sambal oelek

1 pressad vitlöksklyfta


Blanda samman allt och smaka av med salt och peppar. Den här blir bara bättre av att stå till sig ett tag.

Inga kommentarer: