15 november 2007

Veckans knölKokosmjölk, sambal, curry, vitlök, lök, lite tomatpuré och så limesaft. Där är ingredienserna till en sås som man vill ta mer av. Gärna tillsammans med lax. Priset för Veckans knöl går till den gamla hederliga kålroten. Grovriven i spenatsallad kom den i en helt ny dager. Jag har aldrig tänkt på att använda kålrot på det sättet, den hamnar oftast tillsammans med några andra knölar på en plåt i ugnen. Men de flesta rotfukter fungerar ju faktiskt alldeles utmärkt grovrivna. Prisvärda, närodlade och fyllda av energi. Vilken tur att jag åt lunch med Kicki på Middagsfrid som bjöd på receptet och räddade vår torsdagsmiddag.

Ungsbakad laxfilé med kokossås och kålrotssallad

600 g laxfilé
1 burk kokosmjölk
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2-1 tsk sambal oelek
2 tsk curry
2 msk tomatpuré
1 msk färskpressad limesaft

1 påse babyspenat
2-3 dl grovriven kålrot
olja och balsamvinäger
pumpa- och hampafrön


Ungsbaka laxfiléerna i foliepaket, 225 grader i cirka 20 minuter. Fräs lök, vitlök och sambal i olivolja. Blanda ner curry, tomatpuré och limesaft och häll avslutningsvis i kokosmjölken. låt puttra på svag värme i några minuter. Klart.

Blanda spenaten och kålroten med lite olivolja, en skvätt balsamvinäger, salt och peppar. Jag som gillar fröer och nötter slängde i lite av det som fanns hemma. Rött ris fanns med på tallriken men behövdes nästan inte eftersom salladen blev så matig.

Inga kommentarer: