29 november 2007

Tomatsoppa som kontrast till gråttFyra nyanser av grått är väl en alldeles utmärkt sammanfattning av den här dagen. En liten, liten stund var det faktiskt mellangrått, riktigt ljusgrått blev det aldrig. Grått är snyggt ihop med rött. Det blir en tomatsoppa med stora vita bönor. Enkel att fixa och det går minst lika bra att ta potatis eller pasta istället för bönor. Jag är inte omöjlig. Tortillasmörgåsen är däremot synd att ändra på, jag skulle säga att den är i det närmaste perfekt. Häpp.

Tomatsoppa med stora vita bönor och perfekt macka

1 purjolök eller vanlig gul lök
5 dl lantbuljong
2 burkar med cocktailtomater
2 finhackade vitlöksklyftor
en liten knippa färsk basilika eller timjan
1 burk stora vita bönor
1-2 dl frysta gröna ärter
1 -2 dl riven halloumi till servering

Tortillasmörgås
2 mini tortillabröd
hyvlad halloumi
färsk basilika eller rucola
inlagd paprika

Fräs löken i olivolja och häll i tomaterna och buljongen. Lägg till finhackad timjan eller basilika, vitlök och lite salt och peppar. Låt koka cirka 10 minuter. Om du vill ha en slät soppa är det dags att köra några varv med mixern. Häll i de avsköljda bönorna och ärter och låt allt bli varmt igen. Till servering riven halloumi som får smälta lite och ger en skön sälta. Broccoli eller zucchini passar bra i soppan om du vill ha mer grönsaker.

Lägg ett tortilla bröd i en varm stekpanna. Lägg på ordentligt med hyvlad halloumi, några basilika- eller rucolablad och två till tre paprikastrimlor. Den andra smörgåsen läggs på som ett lock, tryck till och stek på bägge sidor tills osten smält.

2 kommentarer:

Emma sa...

mmm, jag brukar också göra det ibland, fast med ost och skinka och sedan salt på toppen, tortilla bröd blir så gott i stekpannan.

men jag har aldrig testat med halloumi...är lite skeptisk mot den osten. första gången jag åt den så hade jag bara stekt i stek pannan och det blev väldigt segt, salt...vet inte riktigt vad jag gjorde för fel. tydligen är den bäst grillad med det är ju inte säsong för det än. men jag funderar på att testa den igen, den är ju omtyckt av så många, kanske testar din variant i helgen!

Ninna sa...

Den har ju en "gummikonsisten" och kärvar lite när man äter den. Men I like och hyvlad och smält försvinner lite av den känslan. Klart värt att testa.