28 november 2007

Det enkla är ofta det geniala

Varför krångla till det som kan göras enkelt? Mattrenden comfort food förespråkar enkla och välbekanta rätter. Som köttfärssås och spaghetti, mat som är lugn och trygg. Enkelt, absolut. Välbekant, nja, jag behöver nog få testa nytt för att trivas i köket. En mix av välprövat och lite nytt som i till exempel Stroganoff med kikärter. Fast å andra sidan måste jag välja på julbordet så blir det sillen och den har jag definitivt ätit förr. Och hur god är inte en korv med bröd utanför NK i julklappsstressen. Även stjärnkockar har påfallande ofta en förkärlek för det enkla, visade det sig när fotografen Melanie Dunea bad dem att välja sin sista måltid. Marcus Samuelsson föredrog gravlax, Jamie´s val är inte oväntat en skål spaghetti. De och ytterligare 48 kockars olika rätter finns att beskåda i boken My last supper. Här är finns en provsmak av text och bild.

2 kommentarer:

Emma sa...

Jag tycker också om enkel mat. Tyvärr har jag inte skaffat tycke för sill. En barndomsjul när jag smakade senapsill har satt stopp för det. Tyckte det var fel på så många sätt, sedan kanske just senapsmaken inte var det bästa att smaka första gången heller. Men jag gillar stekt sill väldigt mycket.

Ninna sa...

Senapssill är inte heller den jag gillar bäst. Här finns tips på några toppengoda sillar favoritmat.blogspot.com/2007/06/silltoppen.html