21 november 2007

Smartmat


Fick en längtan efter Indien igen och la till ingefära och lite koriander i mammas köttbullar. Helt klara fick de rulla runt i hampafrön. Couscous eller bulgur med med kärnor från granatäpple är väl vad man skulle kunna kalla smartmat.

Köttbullar med ingefära och bulgursallad

600 g lammfärs
2-3 finhackade vitlöksklyftor
5 cm finriven ingefära
1 ägg
1 dl medelhavsyoghurt
2 msk hackad koriander (kan uteslutas)

Bulgursallad
4 dl bulgur (jag använder fullkorn)
2 salladslökar eller 1 rödlök skuren i tunna skivor
1 ask körsbärstomater (gärna vilda, ekologiska)
1 liten knippa grovhackad bladpersilja
1 färskpressad citron
1 granatäpple

Blanda samman ingredienserna plus salt och peppar till köttbullarna. Ett tips är att gör dem lite större om du vill korta ner rulltiden. Dags för olivolja och stekpanna. När de är klara får de rulla runt med lite hampa- eller sesamfrön. Koka bulgur eller cous cous om det är din favorit, enligt förpackningen. Blanda samman alla ingredienserna och kokt bulgur på ett stort fat. Hampafrön och kärnorna från granatäpple garanterar att du kommer att tänka smarta tankar. Vill du ha en sås till föreslår jag medelhavsyoghurt blandat med lite mango chutney.

Här är en bra guide till olika matgryner.

3 kommentarer:

lina sa...

Åh, så gott! Fick kryddningen godkänt av barnen? Har så svårt att få min son att gilla olika kryddningar!

Emma sa...

åh, vad gott det lät. Kommer att testa. Har ätit köttbullar med en sås en gång på ingefära och koriander, men aldrig tänkt på att blanda det i.

Ninna sa...

Ja, barnen gillade bullarna. Det blir inte så starkt och det går att ta bort koriandern helt om man inte gillar den smaken.