16 november 2007

Pizza-partyAtt ha med barnen i köket gör matlagningen mycket roligare. Det hackas, kladdas, skalas, bakas, spills, och smakas. Men framförallt bjuds det på mycket skratt och många provsmakningar. Det är roligt att äta det man själv varit med och lagat. En fredagsfavorit är att alla gör sin egen pizza. Degen köps färdig hos pizzabagaren i närheten och sen är det fritt fram för eget skapande. Nioåringen gjorde den snyggaste Capricciosa jag sett. Kolla de upprullade kanterna. Sjuåringen lagade en köttbullevariant och vi vuxna enades om vegetarisk med rostade grönsaker och ricotta. Bubbel och pizza, it´s party-time.

Pizza med rostade grönsaker, ricotta och gremolata

rödlök, morot, palsternacka, paprika, zucchini och champinjoner
några skedar ricotta
1 mozzarella
lite färsk rosmarin
gremolataolja

Rosta grönsakerna (ta det som finns hemma) i ugnen. Lägg hälften av mozzarellan på pizzan, man kan skippa tomatsåsen och fördela grönsakerna ovanpå. Avsluta med resten av mozzarellan, 3-4 skedar ricotta och lite färsk rosmarin. Grädda i 225 grader tills pizzan är gyllenbrun. Ringla över gremolata och ät bums.

Här är några goda fyllningarna som inte fick plats denna gång:

soltorkade tomater, mozzarella och prosciutto

kronärtskockshjärtan, pecorino, färsk basilika och körsbärstomater

prosciutto, rödlök, färska fikon, oliver och ricotta

Knaprigare pizzatips: Låt plåten stå i ugnen och bli ordentligt varm innan du lägger på pizzan.

Här är fler som släpper in barnen i köket. och är finns inspiration till fler flexibla rätter för hela familjen.

3 kommentarer:

Milena sa...

Ett annat bra tips är att grädda degen bara lite grann på ena sidan, ta ut den, vända den och sedan lägga på fyllningen på den ogräddade sidan! *tipselitips*
Pizzorna såg väldigt goda ut....

Ninna sa...

Thanks, kommer att testas nästa pizzaomgång.

Milena sa...

Lägga på fyllningen på den redan _gräddade_ sidan menar jag förstås! Då blir det knaprigare och mindre degigt, framförallt om fyllningen är blöt, som tex köttfärs.