29 november 2007

Saffransbulle med extra allt


Saffran sägs vara världens dyraste krydda. Det bekräftades i den lokala butiken när jag fick betala 19 kronor för en ynka påse på 0,5 gram. Prutmånen var noll (småländskan i mig dök upp) och det kändes inte helt rätt att tacka nej och gå hem och baka bulle utan saffran.

Istället bestämde jag mig för att tänka stort, inga små vanliga lussebullar utan här ska bakas en krans med extra allt. Smör, mandelmassa, lyxrussin, mandel och pärlsocker. Mandelmassan tog slut i första omgången så det fick bli några vanliga bullar också, men med lyxrussin. Skam den som ger sig.

Saffranskrans

200 g smör
5 dl standardmjölk

2 kuvert saffran

1 paket jäst

1 kryddmått salt

1-1 1/2 dl socker

1/2 dl ljummet vatten

2 ägg

16 dl dinkelsikt eller vanligt vetemjöl

pärlsocker till garnering


Fyllning till en krans
100 g grovriven mandelmassa
1- 1 1/2 dl gula russin

1 dl grovhackade blandade nötter eller bara mandel

några smörklickar


Smält smöret, häll i mjölk och saffran och låt det bli fingervarmt. Smula sönder jästen i en stor bunke, häll på socker, salt och ljummet vatten. Rör tills jästen löst sig. Häll mjölkblandningen över jästen, knäck ner äggen och rör igen. blanda i mjölet lite i taget och använder du dinkelsikt så ska degen vara lite lösare för att ge bäst resultat. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa under duk i cirka 1 timme.

Dela degen i två bitar, en krans och resten bullar och kavla ut den ena biten till en avlång fyrkant. Bred ut ett tunt lager med smör och strö på mandelmassa, russin och nötter. Rulla ihop och lägg på en bakpapperskläd plåt. Forma till en krans, och nyp ihop skarven ordentligt. Klipp jack i kransen, växelvis åt höger och vänster. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med pärlsocker. Grädda i mitten av 200 graders ugn i ungefär 20-25 minuter.
Mina klippta jack blev inte så snygga men när allt var gräddat och klart såg det ändå bra ut.

Här får du hjälp att hitta rätt i glöggdjungeln.
Jag blev inte lurad på saffranspriset. Här är förklaringen till de dyra bullarna.
Är det en nyttigare bulle du vill ha så finns sådana också.

2 kommentarer:

torontoanna sa...

Hej igen, Ninna
Ville bara snabbt säga att jag precis tagit första tuggan av min nybakta "saffrans bulle med allt" och den ar himmelsk. Smakar snarlikt mormors som jag åt som 7 åring sittande på hennes köksoffa i Årsta!

Ninna sa...

Hej, hej, vad kul att jag kan väcka lite matminnen. Läste om nya mattrenden!? Comfort food som handlar om att väcka gamla matminnen till liv och därmed åstadkomma ett slags välmående och lugn. Spaghetti och köttfärssås är väl också något ditåt.