05 november 2007

Hej mamma, dags för soppa


Måndagarna ha blivit en soppdag hos oss. Jag vet inte om det beror på att vi fortfarande är mätta efter helgen eller om jag startat en vana. Förra måndagens jordärtskockssoppa resulterade i att min mamma hittade en ny användning för knölarna som invaderat pappas heliga hallonland.
- Skockorna växer som ogräs och han har försökt ta livet av dem, berättar hon på telefon.
Vissa är begåvade med extremt gröna fingrar och smålänningar som de är så surplar de nu soppa för brinnande livet. Men nu mamma är det dags för en ny måndagssoppa, denna gång med kokosmjölk och morötter. Att ni inte odlar kokosnötter vet jag, men är det möjligen så att morötterna också har tagit över i grönsakslandet?

Morot- och kokosmjölksoppa

7 morötter, pumpa och sötpotatis går också bra
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad, stor lök
1 finhackad, urkärnad röd chili
5 dl lantbuljong
nästan 1 burk kokosmjölk
lite koriander eller bladpersilja

Fräs lök, vitlök och chili i olivolja. Lägg i morotsslantar, jag hade en sötpotatis i kylen som åkte med av bara farten. Häll på buljongen och koka tills morötterna är mjuka, men inte mosiga. Stavmixa soppan så slät som du själv önskar och häll i kokosmjölken, smaka av med salt och peppar. Att det just nu ligger bacon i alla mina soppor beror på att jag har glädjeköpt Änglamarks goda. För ett matigare resultat rekommenderar jag istället strimlad kycklingfilé stekt i lite olivolja.

4 kommentarer:

Christina W sa...

Jag har själv blivit lite "soppförtjust" och jag tror det är hösten och kylan...

Anonym sa...

Tack f�r receptet det var ju synd att jord�rtskockorna fick s�tta livet til f�r hallonplantorna hallon kan man ju plocka vilda Mormor

Ninna sa...

Jag tror att lösningen är att inte låta pappa komma i närheten av grönsakslandet. Det finns risk för samma beteende som när han greppar motorsågen. Ett kalhygge.

lina sa...

Är också inne i en sopp period, den här verkar ju super:)