28 oktober 2007

Vintertid


Jag har en moster som är fullständigt fenomenal på att baka kakor. Hennes chokladbiskvier är berömda i över sju socknar. Själv går hon under namnet "kakmostern". För att fira att vi gått över till vintertid bjuder jag på en av hennes skapelser. En kaka med ett marängtäcke som smälter som snö i munnen.

Marängkaka i vintertid

200 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 äggula


Marängtäcke
6 äggvitor
4 1/2 dl socker


Blanda samman ingredienserna till en deg och låt den vila i kylskåpet en stund. Rulla ut degen till tre längder, ungefär lika långa som plåten. platta till dem och grädda i tio minuter i 200 grader.
Vispa under tiden äggvitorna till ett riktigt hårt skum. Häll i sockret i en stråle och fortsätt att vispa till skummet blir hårt. klicka ut marängen över längderna, sänk ungsvärmen till 150 grader och grädda i cirka fem minuter. Sänk värmen till 120 grader och grädda i ytterligare tio minuter. Skär kakorna i neda bitar med en vass kniv när de fortfarande är varma. Lycka till önskar kakmoster.

Alla gulorna kan tillsammans med lite vatten bli en lyxig äggröra till söndagsbrunchen.

Inga kommentarer: