13 oktober 2007

Räfsa-löv-gryta


Den här grytan är perfekt när man ska ägna dagen åt att räfsa löv och elda. Den går snabbt att göra i ordning och sköter sig helt själv i ugnen. När man kommer in i köket är maten klar och det känns som att det varit en gästkock på besök. Passar mig alldeles utmärkt.

Höstgryta

1 gul lök
1 näve färska salviablad
700 g grytbitar av nöt eller lamm
2 palsternackor
1/2 zucchini
4 morötter
4-5 jordärtskockor (kan uteslutas)
7-8 små delikatesspotatisar
1/2 flaska rödvin
3 dl lantbuljong
2 msk tomatpuré
finrivet skal av 1 citron
lite färsk rosmarin
1 finhackad vitlöksklyfta


Fräs finhackad lök och salviablad i olivolja och en klick smör i en stekgryta som kan stå i ugnen. Vänd köttet i lite mjöl som blandats med salt och peppar. Skala och skär alla grönsaker i mindre bitar. Lägg köttet i grytan tillsammans med grönsaker, vin buljong och tomatpuré. Blanda försiktigt och salta och peppra. Låt allt koka upp, lägg på ett lock och ställ in i 175 graders ugn. Grytan är klar när köttet är mört. Den här gången tog det nästan 3 timmar och bästa sättet är att ta upp en bit kött och känna efter. Blanda citronskal, finhackad rosmarin och vitlök och strö det över tallrikarna när det är dags att äta. Resten av rödvinet och valnötsbröd med chevré är superbt till.

2 kommentarer:

görel sa...

Det låter härligt! Men menar du att det inte blir lika gott om man inte räfsar löv innan...? Suck, du har nog rätt isåfall.

Ninna sa...

Det blir nästan godare utan löv, en promenad eller en filosofisk stund i soffan räcker gott.