28 augusti 2007

Rödbetsrårakor


Rotfrukter är i säsong och de brukar gillas av både vuxna och barn. Rotselleri, palsternacka, morötter och rödbetor är vanligast i min grönsakslåda. Ofta blandar jag dem och grillar i ugnen med lite fetaosttopping. Gott till allt. Eller så mixar jag dem sönder och samman till en soppa. Har jag lite mer tid kan det bli rårakor på rödbeta tillsammans med bacon från en f d glad och ekologisk gris. Det finns i Änglamarks sortiment och smakar som riktig bacon ska göra. Knaprigt och gott.

Rödbetsrårakor med bacon och keso (cirka 8 små)

ekologiskt bacon
naturell keso

4-5 stora rödbetor
1 stor potatis
1 msk dinkelsikt (vetemjöl)
lite salt och peppar

Skala rödbetor och potatis och finriv dem i matberedaren. Blanda ner vetemjöl som tillsammans med potatisen gör att det håller ihop lite bättre. Lägg en klick i stekpannan och platta till. Stek på ganska svag värme. Jag gör ofta felet att jag försöker vända på dem för tidigt och då går de sönder. Så låt dem steka en bra stund innan det är dags för vändning. Knaperstekt bacon och en klick naturell keso finns med på min tallrik.

4 kommentarer:

Jassu sa...

vilken underbar idé att göra råkakor av rödbetor...!
Älskar rödbetor!

Ninna sa...

Jag älskar också rödbetor och det blir smashing, om än lite kladdigt.

catt sa...

Jaa, det är underbart att under ännu ett "nattskift" på jobbet fundera på hur det vore att stå i köket med en varm ugn och feta-toppa lite grönsaker, läsa Jamies nya kokbok och smaska på goda äpplen med den "heavenly" goda lemoncurd-yoghurten tillsammans med SJP!

Jag inspireras ofta, och avundas dig som väljer att lägga ner så mycket kärlek i köket.

Borde kanske fundera lite på hur jag spenderar min tid :-)

Stor kram från Catt

Ninna sa...

Jag vet inte om jag skulle kalla det kärlek, det handlar mer om att överleva i köket. Du anar inte vad snabbt det går(rödbetsrårakorna tillhör undantagen, att steka dem tar lite tid). Jag lovar att köpa en burk med lemon curd till dig. SJP är ett måste. I love NY.

kram ninna