Nu har man upptäckt att anledningen till att barn är kinkiga med att äta till exempel grönsaker och fisk beror på ett ärftligt anlag (för den intresserade finns mer att läsa på SvD). En liten gen som sedan urminnes tider har till uppgift att skydda barnen från att stoppa okänd och farlig mat i munnen. Märkligt att inte samma gen hindrar dem från att stoppa små leksaker och pryttlar i munnen. Slutsatsen är i allafall att man måste starta tidigt med att smaka på nyheter och att inte ge upp när de strejkar. Jag har en 7- och 9-åring i mitt kök, här är mina bästa tips för att få dem att äta grönt och testa nytt:
Servera råa grönsaker under tiden maten lagas.
Då brukar morötter, paprika, sockerärter och gurka har en strykande åtgång.
Låt barnen bli salladskockar.
Kockar provsmakar hela tiden.
Gör dem till viktiga provsmakare av nyheter.
Med betygsättning och topplistor.
Glöm inte bort bönor och linser.
De har en sötaktig smak som barn gillar. Kikärter är vår favorit.
Var lekfull med maten och skapa matglädje.
Hitta på egna namn och låt barnen laga enkla rätter själva. Vi har en favorit som heter Pirayans fisk, receptet kommer från en av deras böcker, En fisksaga av Pernilla Stalfelt. Torsk i foliepaket med lite smör och rödlök. Inget blir kvar på tallriken.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar