04 augusti 2007
Högtryck på väg
Vädergubbar och gummor utlovar högtryck och 25 grader varmt. Fan trot. Vi har semester nästa vecka också och firar med att fem personer sätter i sig en hel Torta della Nonna (mormors tårta). Receptet kommer som så mycket annat just nu ur "Under valnötsträdet".
Torta della Nonna
Degen
skal av 1/2 citron
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
3/4 dl socker
3 dl vetemjöl, i mitt fall dinkelsikt
Fyllningen
2 dl hallonsylt
3 1/2 dl medelhavsyoghurt
1 knapp dl socker
2 ägg
rivet skal av 1/2 citron
1 dl pinjenötter
Tvätta citronen och riv skalet fint. Arbeta ihop degen och tryck ut den i en pajform, cirka 20-25 cm i diameter. Nagga den och ställ in i kylskåp i 15 minuter. Förgrädda skalet i 180 grader i ungefär 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Bred ut hallonsylten i pajskalet. Jag hade ingen hallonsylt hemma, utan tinade de frysta och rörde ut med lite socker. Blanda yoghurt, socker, ägg och citronskal, häll det över sylten. Strö över pinjenötter, som inte heller fanns hemma utan ersattes med hampafrön. Skulle hellre ha tagit valnötter men fick stopp av dottern. Grädda i 25-30 minuter. Behöver inte ätas upp på en gång, utan blir nog bara godare av att få stå till sig ett tag.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar