09 augusti 2007

Nybakad frukost


Överraskade alla med nybakat bröd och snabbgjord aprikosmarmelad till frukost. Jag drabbades av överskottsenergi igår kväll och hittade ett recept där bullarna skulle jäsa över natten. Perfekt, allt är klart att sättas i ugnen när man vaknar. Att gå upp tidigare för att göra i ordning en deg finns inte i min värld. Av bara farten la jag några aprikoser i blöt som blev till marmelad. Jag tar en joggingrunda ikväll, det här får inte blir en vana.


Frukostbullar

25 g jäst
2 dl kall mjölk
1 dl medelhavsyoghurt
2 msk rumsvarmt smör
1 tsk salt
6-7 dl dinkelsikt
1 ägg
1/2 dl pumpafrön


Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt yoghurt, smör, salt, pumpafrön och mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Gör åtta bullar och lägg dem på en liten plåt eller skärbräda med bakplåtspapper. Lägg över plastfolie och låt dem jäsa i kylen över natten (cirka 10 timmar). Pensla bullarna med ägg och strö över lite pumpafrön. In i 225 graders ugn i 10 minuter.

Snabb aprikosmarmelad

Lägg 8-10 aprikoser i blöt över natten. Häll bort vattnet och mixa aprikoserna till marmeladkonsistens. Jag tog inget extra socker, men det är en smaksak. Vill man lyxa till det kan man blanda i lite pinje- eller valnötter.

2 kommentarer:

Maja sa...

Måste vara världens enklaste marmelad?=)

Ninna sa...

Ja, förmodligen. Jag har fortfarande lite kvar, den har hållit sig bra.
Jag ska testa att göra på samma sätt med fikon.