16 september 2007
Små gröna tomater
Barnens tomatplantor är fulla av små gröna tomater. För sen plantering, för kallt och för lite sol gör att de inte kommer att bli röda. Istället för att få dem att mogna inomhus, satsade jag på att göra grön tomatmarmelad. Mumsmumsmums vad bra det blev, tillsammans med goda ostar kommer den att göra succé. Kokad och klar fyllde det bara en liten burk, men rackarns vad nöjd jag är.
Grön tomatmarmelad
500 g gröna tomater
2-3 dl syltsocker
saften av en lime
ungefär 1/2 msk färsk timjan
Skålla tomaterna i kokande vatten. Skala dem och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och limesaft. Låt koka på svag värme tills tomaterna är mjuka och mosiga. Det tog nästan en timme. På slutet rörde jag i färsk timjan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Har inga gröna tomater - har inga tomater alls - men ville bara säga att jag är stormförtjust i din blogg som jag nyligen hittade till! Lyckas i och för sig sällan laga mat efter recept, men jag blir så inspirerad och på så gott humör av att läsa det du skriver och se de fina bilderna, och några recept kommer jag verkligen att ge mig på.
Vilken bra start på en måndag. Tackar ,tackar. Jag är inte heller så bra på att laga mat efter recept, det blir ofta på "ett ungefär" . Det är så man får se mina recept och framförallt som inspiration till att det går att få till en bra middag en stressig varagskväll. Det finns stora likheterna med en stavmixer, en av mina favoriter i köket, enkel att sätta ihop, snabb och lätt att diska.
Jag provsmakade nyligen en fransk marmelad gjord på gröna tomater på Östermalmshallen som var otroligt god men även väldigt dyr... Ditt recept kan bli ett perfekt alternativ!
Det är förmodligen samma som jag brukar köpa och som inspirerade mig att göra en egen. Timjan gjorde att det lyfte.
Visserligen är det två årsedan du gjorde den här marmeladen, men jag vill ändå passa på att tacka för toppen recept. Hade massa gröna tomater kvar och gjorde den här idag, mummsig värre. Blir fint bidrag till fredagens gå-bort-på-middagpressent. :-)
Jag sökte "Gröna tomater" på google eftersom jag har massor och valde det här receptet. Eftersom jag inte har lime och långt till affär bytte jag ut det mot trädgårdssyra som jag odlar själv. Det blev bra. Det har var ett bra recept som jag sparar och imorgon blir det ett nytt kok.
Hej, vad kul att ni hittar hit. Tomatmarmelad är mums.
Vad kul att ditt recept lever vidare!
Nu ville jag göra denna goda mermelad, men jag saknar vissa ingridienser.
Gjorde en justering och tog citron istället för lime och ingefära istället för timjan. Det blev jättegott!
Imorgon skall jag göra efter ditt recept!
Rebecca
Hej vill bara tacka för ett jättebra recept. Jag gjorde det förra året när en del av mina chokladtomater inte hann mogna. Marmeladen gjorde verkligen succé och i år har jag jagat gröna tomater för att kunna göra det igen. Har precis fått tag på några och ska precis till att koka så än en gång tack! Hälsningar Pernilla
Justering är det som gör att recept bara blir bättre. Citron och ingefära måste jag prova. Tomatmarmelad till goda ostar blir mitt fredagsmys denna vecka.
tack och hej.
Tack Ninna för ett oslagbart recept.Jag jorde marmeladen på småljusa tomater,dessa var omöjlig att skala.blev tvungen koka dem ca en timme, däefter mossades de i ett dukslag och rörde om blandning till bara skalen var kvar. Det kommer att bli fler sådana kok.
Skicka en kommentar