17 januari 2008

Jag vill ha fler smakkompisar

Kristoffer tipsade i mitt förra inlägg om att palsternacka funkar väldigt bra ihop med hackade hasselnötter, honung och rosmarin. Det är just den typen av tips som ofta lyfter en hel vardagsmiddag. Perfekta smakkombinationer. Plötsligt kommer Herr Palsternacka i en helt ny dager med sina nya vänner

Jag vill ha fler tips på era bästa smakkompisar som ger matlivet 2008 en kickstart. Skriv in dem i kommentarerna så gör jag ett nytt inlägg och lägger upp dem och länkar allt eftersom.

9 kommentarer:

Anna sa...

Kan tipsa om sajten http://www.foodpairing.be/ där man kan få lite inspiration

Kristoffer Lindh sa...

Där lär man sig att krabba passar med mango och lakrits. Jäklar. Om jag bara hade råd med skaldjur

Kristoffer Lindh sa...

Jag har kommit på en smakduo, men jag måste springa ut och köpa lite ingredienser för att testa... Återkommer...

Kristoffer Lindh sa...

OK, här kommer nästa smakkompisar:
Morötter och apelsin: Stek morötterna tillsammans med lite cestat skal, pressa efter ett tag över apelsinsaft och låt koka in. Salta efter behag. Kan tänka mig att det passar väldigt bra till kyckling eller något åt det lite mer asiatiska hållet.

Så kan jag passa på att lägga till ytterligare en: Banan stekt med färsk rosmarin. Passar lika bra till kotlett som några glasskulor.

Bondhustrun sa...

En löjligt god smakkombo är:
blomkål - ugns"rostad" i skivor ca 20 minuter (med olivolja och flingsalt samt svartpeppar på)
+
ruccola
+ chèvre (inte sådan med mögel på!)

Blandas ihop till en sallad. Det hittade jag på en plastpåse runt ett blomkålshuvud en gång och sen gör det succé. Främst gör vi det på sommaren av någon anledning men nu blev jag sugen... Det är helt klockrent. Tycker jag.

Bondhustrun sa...

Vad jag formulerar mig knasigt. Jag hittade alltså receptet på plastpåsen. Och det blir succé varje gång jag bjuder på det!

Anonym sa...

Inget exotiskt direkt, men röda linser och spenat gör sig riktigt bra ihop!

Kristoffer Lindh sa...

Fast blomkål, Ruccola och mögelost låter också fantastiskt gott...

Emma sa...

Hmm, vet inte riktigt om jag har några revolutionerande smakkombinationer men jag postade ett recept på grönsakstryffel på min blogg idag. Har inte testat det själv men det låter spännande.

Annars äter jag mycket keso, mosat med chilisås, ajvar, balsam vinäger, soja blir det en lätt sås. Eller med banan som man även "fluffar" upp litegrann, sött och gott, till till exempel pannkakor eller fruktsallad.