11 januari 2008

Tryffel-chock


Visst är de snygga mina nya frukostskålar, inhandlade på Åhléns för 25 kronor styck. Lite dyrare än förra året, då allt jag handlade på varuhuset visade sig kosta 20 kronor. Men jag är beredd att gå med på prisökningen, det är ju trots allt tryck även på skålarnas insida.

I kväll tänker jag överraska med en CHOCK i skålarna. Det handlar inte om en liten banal kvällstidningshistoria, utan en riktig smäll. Egentillverkad tryffel med vit choklad och lingon. Och så själva chocken; TRYFFLAR MISSTOGS FÖR KÖTTBULLAR. Jag tog en genväg på slutet som gjorde godsakerna förvillande lika Mamma Scans bleka köttbullar. För känsliga personer rekommenderar jag extra florsocker strax innan servering för att undvika förväxling.

Ett avslöjanden måste till, trots lingonen är det inte jag som är receptmakare. Men det blev vansinnigt gott. Syrligt möter sött i en närmast perfekt kombination. Kvällen blir i soffläge, med tryfflar och en chockartat bra film.

Tryffel med vit choklad och lingon

250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde

1/2 tsk kanel

1 dl frysta lingon

florsocker


Smält chokladen tillsammans med grädden över ett vattenbad. Rör så att allt blandas ordentligt. Låt svalna, därefter blandas kanel och lingonen i. Ställ smeten i kylen och låt den stelna. Ta en klick av smeten, doppa den i florsocker som gör det lättare att rulla en kula. Lägg kulorna på en bricka, avsluta med att pudra över ytterligare lite florsocker och täck med plastfolie. Ställ in i frysen så att de stelnar ordentligt.

Avslöjande 1: Receptmakare är systrarna Eisenman från The Cookbook café. Deras tryfflar är på bilden helt vita inuti, vilket för mig är en gåta, eftersom lingon och kanel färgar smeten beige. Om någon vet svaret så berätta gärna.

Avslöjande 2:
Enligt receptet ska man smälta vit choklad (300 g) och doppa kulorna i. Jag tyckte att det räckte med den choklad som var. Och köttbulle-effekten blev ganska rolig.

10 kommentarer:

lina sa...

Hade tänkt göra de tryfflarna till jul, men det blev aldrig av! Blir väldigt sugen nu...liksom jag blir sugen på de ursnygga skålarna:)

Trevlig Helg!

Ninna sa...

Ha en trevlig helg du också. Och snabba på om du vill köpa skålarna, de kommer nog att gå åt.

Kristoffer Lindh sa...

Gah. Du får inte fresta mig så där nu när jag ska gå ner i vikt.

Bondhustrun sa...

Jag gjorde dem till jul, och jag lät dem faktiskt rullas i vit choklad efteråt också, just för att jag ville få dem snygga och inte sådär smutsbeiga. Håller med om att de är fantastiskt goda!

Anonym sa...

Hejsan
Någonstans frågade du efter wasbicecardressing på din blogg. Jag älskar denna dressing till i princip allt. Eftersom jag är lat o det skall gå snabbt tar jag en köpt vanlig cecardressing o blandar i wasabi pulver till önskad smak... vilken cecardressing av aalla färdiga är en smaksak, o wasabi pulver finns i asiatiska butiker.
Wasabi pulver kan man använda till en hel massa, bara fanasin sätter punkt.

Emma sa...

Jag har utmanat dig på min blogg! :)

Ninna sa...

Kristoffer, de innehåller ovanligt lite grädde och om man inte rullar dem i sista chokladlagret så tror jag att en eller möjligen två egentligen bara är nyttiga. Så jag tycker du ska unna dig lite njutning.

Anonym, jag kan bara instämma i hur förträffligt god wasabidressingen är. I fredags hade vi den till rostade grönsaker och rådjurskött. Supersmarrigt.

Emma, jag får fundera på din utmaning ett tag. Jag kan gärna skriva om mig själv men att skicka vidare till sju andra är värre.

Daniel Roos sa...

Trevlig blogg du har titta gärna in på min dessertblogg mvh Daniel

http://toproos.blogspot.com/

Kristoffer Lindh sa...

Ja, visst får man unna sig några ibland. Gjorde ädelosttryffel förra våren. Ska lägga upp recept nästa gång jag gör. Men just nu är jag (tyvärr för min hälsa) helt sålld på choklad med salt.

Ninna sa...

Herregud Daniel, vilka skapelser, här pratar vi om riktiga frestelser. Inget för Kristoffer i dagsläget. Håll fast vid choklad med salt (jättegott). Jag ska titta mer på Daniels sida när barnen sover. Kul att du tipsade om den.