19 januari 2008

Retroräka


Ibland är tryggheten i en gammal bekant precis vad som behövs. Som räkcocktail, helrätt förrätt på sjuttiotalet, i originalversionen serverades den med svajig vit sparris på burk. Och självklart i höga glas.

Tillsammans med gorgonzolainbakad oxfilé och konserverade päron med smält After Eight var det dåtidens hippaste middag. Jag nöjde mig med förrätten och bidrog med lite nutid genom att skippa rhode islandsåsen och ta wasabi dressing. Barry White på stereon, vitt vin och räka, let's go for retro.

Räkcocktail 4 st

100 g små fina ärter
500 g skalade räkor
fint skuren isbergssallad
1/2 tärnad gurka
1 tärnad avocado

Wasabidressing

Enklaste wasabidressingen får man genom att blanda wasabi, majonnäs och medelhavsyoghurt eller gräddfil och pressad vitlök efter smak.

5 kommentarer:

Emma sa...

Räkcocktail har fått lite dålig stämpel efter sin pik på 70-talet. Det blev som "ute" på något sätt. Men jag håller med, det är fantastikt gott!

Anonym sa...

Jag är inte egentligen någon som följer upp och ner md mattrender.. tar man in nya influenser kan man ju gott göra om gamla godingar, även om det är något så litet som wasabidressing till räksalladen. Paj är ju också lite "ute" eller i alla fall reto-stämpel, men det kommer jag alltid att laga när man ska ha mat till många!

Ninna sa...

Jamen, det är alltid kul att ge sig på gamla klassiker. Och som sagt, ibland är det just det där välbekanta som blir godast.

Anonym sa...

Min favvoklassiker från 70-/80-talet är crêpes. Gör alltid för mycket stekpannepannkakor (i norrland heter nästan alla former för pannkaka tror jag).

Tänk att fräsa ihop kantareller från frysen med lite lök och mycket svartpeppar, några matskedar grädde som redning och kanske någon grönsak för att dryga ut den 'drya' svampen (röd paprika funkar). Fyll pannkakorna och en lagrad ost som topp. Gratinera och inta som sen kvällssupé tillsammans med drycken rödvin. Så gott!

/Stefan

Anonym sa...

--> rubusarcticus: Du måste ha koppling till norrland. Ditt nick är ju åkerbärsblomman, Norrbottens landskapsblomma. Och åkerbäret, världens i särklass godaste bär. Det kan man i och för sig 'trassla' med och få mycket gott. Men godast är au naturel med en liten klick vispad grädde.

Måste kolla din Webb ...

/Stefan