02 april 2008

En miljöbov mitt i maten

"Om alla svenskar en gång i veckan byter en växthusodlad tomat mot en morot, sparar det lika mycket energi som det går åt att värma 13 600 villor under ett år"

Jag vet inte hur många gånger jag stirrat på den där texten och förundrats över hur lite som behövs för att spara. Uppgiften kommer från Naturskyddsföreningen och läser man på så visar det sig att tomaten är en riktig liten miljöbov.

Jag älskar tomater, men under vinterhalvåret byter jag lätt ut en hård, ljusröd och smaklös tomat mot en orange hårding. Flera dagar i veckan. Behövs de i maten använder jag burk, favoriten är cocktailtomater från Mutti. Jag röstar för att vi byter ut tomaterna oftare. Här kommer lite morotsinspiration.


Morötter, riven ingefära, krossad vitlök och lite kardemumma paketeras i folie och ugnsbakas. Snyggt vid sidan om kyckling eller fisk.Koka eller ugnsrosta morot och palsternacka, blir ett mos godare än gott. Vad gör ni med era morötter?

8 kommentarer:

Camilla sa...

Hos oss knapras morötterna oftast råa eller blir rårivna. Enligt sonen är rårivna morötter perfekt till brunsås.

Ugnsrostade morötter tillsammans med andra rotsaker är också väldigt gott.

Ser fram emot att få fler tips.
/Camilla

paula sa...

Lägg SMÖR i kastrull, lägg i morotslantar, salt och peppar. Lägg på lock och skaka då och då. Slantarna ska ha en liten stekyta men får inte bli för mjuka. Blanda i en massa persilja, häll upp på en tallrik och gör en kesogrotta. Mums, vilken lunch!

rebecca sa...

Jag gillar morötterna råa, gärna med dipp tillsammans med Vilma-knäckesticks. Annars är en len morotssoppa med en skiva getost aldrig fel, eller ugnsrostade tillsammans med timjan och vitlök. Att riva ner i brödbaket är också en favorit, eller i en sås. Morötter är underbara!

Millan sa...

Hos oss går det alltid åt mycket morötter. Antingen råa, ugnsbakade eller rivna i kakor.

emma sa...

Jag äter de råa, i soppor eller ugnsrostade. Men jag är väldigt dålig på att krydda dem. Men det måste jag nog testa för det lät gott med ingefära.

Ninna sa...

Tack för alla smarriga morotstips. Igår köpte jag ICA:s ekomorötter och de smakade av någon anledning inte så bra. Har någon av er provat dem?

Camilla sa...

Jag köper alltid ica:s ekomorötter. Tyckeer att dom är bra för det mesta. Du måste haft otur.

Linnéa sa...

Mmmm... mörötter! Hos oss serveras de alltid i stavformar till sushi (tillsammans med skivad avokado) i köttfärssåsen, i brödet, som soppa med purjo och spiskummin, i en blandad grönsallad och ibland även utbytt mot gurkan i en vanlig kall tsatsiki! Morot i potatismoset är såklart också gott :-) Moroten är oslagbar!