Höstlovet startar med regn och rusk, här krävs en värmande soppa. Kylskåpet innehåller jordärtskockor, potatis och Änglamarks goda bacon. Med hjälp av min bästa kompis stavmixern blir det en skön soppa. Det enda knöliga är att skala skockorna, här och där sitter lite skal kvar. Men vad sjutton, det blir bara lite extra med fibrer. Avslutar med att droppa i lite tryffelolja inköpt i London. Jag älskar Harvey Nichols roliga förpackningar. Ett gristryne till tryffel, perfekt.
Jordärtskockssoppa
800 g jordärtskockor
3 potatisar
1 finhackad gul lök
1 liter lantbuljong
2 dl matlagningsgrädde eller creme fraiche
1 paket bacon
lite färsk timjan
Fräs den finhackade löken i olivolja. Tillsätt grovt skurna bitar av potatis och skockor och låt allt fräsa tillsammans någon minut. Häll på buljongen och låt koka i cirka 25 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Stavmixa direkt i kastrullen till en slät soppa. Späd med grädde eller creme fraiche och smaka av med salt, peppar, färsk timjan och lite klippt knaperstekt bacon. Tryffeloljan gav ett extra lyft men är långt ifrån nödvändig.
3 kommentarer:
Det här lät väldigt gott.
Åh, vad gott! Här har vi också regn och rusk, så den här soppan skulle sitta fint!
Det är bara att börja skala och mixa.
Visst är stavmixern kökets hjälte eller är det en hjältinna?
Skicka en kommentar