Plötsligt infinner sig en pytteliten doft av höst. Det är kanske därför jag gör en mustig svampsoppa med linser. Ursprungsreceptet kommer från en gammal Elle mat & vin. Jag brukar göra den på trattkantareller, som man med lite tur kan hitta i stora mängder. Trattisarna är inte här än, så jag använder vanliga kantareller. Vill man har mer sting i smaken så rekommenderar jag lite cayennepeppar. Tillbehör: macka med babyspenat, taleggio och pumpakärnor.
Kantarell-och linssoppa
1 liter kantareller
1 tunt skivad vitlöksklyfta
1 rödlök
1 morot
1 liter lantbuljong
lite cayennepeppar
1/2 dl matlagningsgrädde
bladpersilja
Fräs kantarellerna i lite smör. Hacka lök och morot. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vitlöken och fräs tills löken mjuknar. Häll på buljongen och linserna och låt det koka i cirka 15 minuter. Häll i nästan all svamp i soppan, (spara lite som topping). Mixa soppan ganska slät med stavmixer. Smaka av med grädde, salt, peppar, eventuellt lite cayennepeppar. Toppa med svamp och bladpersilja.
Hur mycket linser ska det vara?
SvaraRadera/ Anneli
Ja man kan ju verkligen undra. Vad tänkte jag på? Linserna finns inte ens med ibland ingredienserna.
SvaraRaderaFörmodligen blir 1-11/2 dl lagom. Lycka till.